Funkcie drevín, odolnosť, porovnanie image 0

Funkcie drevín, odolnosť, porovnanie

Výberu podlahy treba venovať veľkú pozornosť, aby sa nestalo, že úplne splynie s nábytkom a stenami.
Preto si v dnešnom článku opíšeme niektoré z európskych a exotických drevín.

Ako sa správajú rôzne druhy drevín, ako sa mení ich farba, akú majú tvrdosť, vplyv teploty a pod.

Opis niektorých druhov drevín s číslom tvrdosti :

Borovica (1,6) – po položení je svetlá a hrčovitá s nádhernou kresbou žiliek alebo celých pruhov. Pôsobením svetla sa však jadro a krídlové hrče časom sfarbujú do červenohnedých tónov. Menšiu tvrdosť možno kompenzovať hrubšou nášľapnou vrstvou.

Breza (2,6) – svetlé, príjemne pôsobiace tvrdé drevo. Roztrúsené hrče evokujú prirodzený vzhľad.

Buk (3,8) – pôsobí pokojným dojmom. Červenkastý teplý odtieň je nenápadný, preto sa v interiéri oplatí využiť výraznejší nábytok aj farbu stien. Buk pomerne výrazne reaguje na prípadnú vlhkosť napúčaním.

Buk parený (3,8) – má tmavý, červenkastý odtieň, podobný jelši alebo čerešni. Vplyvom svetla sa však toto sfarbenie stráca.

Dub európsky (3,7) – žltohnedé drevo, vhodné pre každý štýl zariadenia. Hovorí sa o ňom ako o nadčasovom materiáli, ktorý málo napúča a je odolný proti namáhaniu. Nereaguje na svetlo. Odporúča sa aj do bytov v panelových domoch, ktoré sa vyznačujú vysychaním a následným rozostupovaním drevených podláh. Drevo je tvrdé a ťažké, čo z neho robí odolný materiál optimálny pre podlahy z vyšším stupňom zaťaženia.

Dub morený (5,6) – pomaly rastúci, prefarbuje sa nahnedo pomocou čpavku. Výsledný dojem je výrazný a ušľachtilý. Pokladá sa za neškodnú alternatívu tropického dreva. Pri použití v panelových bytoch takisto vysychá a rozostupuje sa dub európsky.

Jaseň (4,0) – krásne štruktúrované drevo v rôznych odtieňoch podľa druhu. Drevo je elastické, tuhé a odolné proti namáhaniu.

Javor kanadský (4,8) – veľmi svetlé drevo, svojimi hnedastými letokruhmi pôsobí atraktívne.

Smrek (1,3) – pomerne mäkké drevo prechádzajúce vplyvom svetla od bielej farby so žltkastým nádychom až do žltobéžovej. Hrče umocňujú prírodný vzhľad.

Agát - Prírodné drevo má farbu od olivovo-hnedej po šedo-hnedú s tmavšími pruhmi. Agát patrí k stredne ťažkým druhom dreva. Je charakteristický odolnosťou proti starnutiu a biologickej degradácii. Agátové drevo má najmä viditeľnú rustikálnu štruktúru. Z našich, ako aj ďalších európskych drevín je najtrvanlivejšie a jeho mechanické vlastnosti (tvrdosť kolmo na vlákna, tlak kolmo na vlákna, ohybová pevnosť, pružnosť, húževnatosť) sú rovnocenné alebo aj lepšie v porovnaní s exotickou drevinou Bangkirai.

Exotické dreviny v porovnaní s európskymi sú tvarovo stálejšie, pretože rástli vo vyššej relatívnej vlhkosti vzduchu ako európske dreviny. Vzhľadom na stálejšiu klímu sú aj homogénnejšie – rozdiel medzi letným a jarným drevom nie je taký výrazný, ako v prípade európskych drevín. Tropické dreviny preto majú aj vyššiu hustotu, s čím súvisí aj vyššia tvrdosť dreva, ktorá má vplyv na odolnosť voči opotrebovaniu. Jednoducho, tropické dreviny majú vyššiu životnosť. Vplyvom svetla však výrazne menia svoju farbu (tmavnú), preto sa odporúča drevenú podlahu z exotickej dreviny po položení nezakrývať kobercami niekoľko mesiacov, aby tmavnutie podlahy bolo rovnomerné a nevznikali fľaky. Taktiež sa dobré použiť nábytok na nôžkach.

V dnešnej dobe sa na Slovensko dováža niekoľko druhov podláh z exotických drevín ako napríklad Merbau, Iroko, Jatoba, Teak, Kempas a iné.  Podlahu či nábytok z exotického dreva môžeme umiestniť aj do vlhkého prostredia. Cudzokrajné dreviny bývajú síce drahšie, ale sú tvrdšie, teda aj odolnejšie a niektoré z nich sú vhodné aj do exteriérov, napr. ako drevená dlažba na terasy, obklady bazénov a podobne.

Ak máte nejaké otázky kontaktujte nás, radi vám poradíme

Ďaľšie informácie získate aj na našich webových stránkach venovaným podlahám, alebo v OC STYLA na Zlatých pieskoch.

\n