Chôdza po laminátových podlahách je v porovnaní s drevenými hlučnejšia image 0

Chôdza po laminátových podlahách je v porovnaní s drevenými hlučnejšia

Ak majú susedia nad vami plávajúcu laminátovú podlahu a „zabudli" na kvalitnú akustickú podložku, máte jednoducho smolu. Počujete úplne všetko, pretože laminátová podlaha zosilňuje hlučnosť. Obvykle sa pod lamely ukladá aj 2 mm hrubá mirelonová podložka, ktorá vyrovnáva malé nerovnosti podkladu a čiastočne zlepšuje zvukovo izolačné vlastnosti, ale príliš nepomôže.

Veľa výrobcov má však dnes vo svojej ponuke laminátovú podlahu s tlmiacou podložkou (silent pro) proti kročajovému hluku, ktorá je už nalepená na spodnej strane, aby sa zvukový efekt čo najviac tlmil. Táto vrstva výrazne redukuje zvuk, ktorý vzniká pri chôdzi po takejto podlahe a tým zabezpečuje viac pokoja nielen v priestoroch o podlažie nižšie. Týmto sa však podlaha predraží.
Odporúča sa kúpiť či už laminátovú alebo drevenú podlahu u renomovaného dodávateľa v špecializovaných predajniach a objednať si ju zároveň s odbornou montážou, teda aj s potrebným príslušenstvom a prípravou podkladu.

Každý materiál má svoje „za" aj „proti". A hlavne, nie každý sa hodí do každého prostredia. Preto sa nerozhodujte len podľa toho, čo sa vám páči, ale vyberajte materiál, ktorý bude aj praktický, bezpečný a cenovo dostupný. Pamätajte pritom: stôl či stoličku vymeníte ľahko, ale podlaha by vám mala slúžiť niekoľko rokov. Šetriť sa preto neoplatí.

Rozhodne by sme sa nemali riadiť len financiami. Väčšina lacných krytín sa časom rýchlo predraží. Podlaha je totiž najviac namáhanou časťou bytu.

\n