Prečo drevo? Výhody a vlastnosti drevenej podlahy image 0

Prečo drevo? Výhody a vlastnosti drevenej podlahy

 

Prastarý materiál, ktorý si človek s dôverou prizýva do svojho príbytku dodnes, priaznivo pôsobí na ľudské zmysly. Ak máte doma drevenú podlahu, ste šťastný človek - každý krok na nej vás spája s prírodou.

Už ste niekedy pocítili príjemný dotyk dreva, jeho priateľskú mäkkosť či nenápadné vyžarovanie tepla? Skúste sa mu poddať. Zatvorte oči a bosými nohami pomaly prejdite niekoľko metrov po drevenej dlážke. Možno sa vám na prvý raz podarí vychutnať si niektorú zo sympatických vlastností dreva. Podlaha zohráva v celkovej stavbe významnú úlohu, estetickú i praktickú. Udáva tón prostrediu a ako dôležitý zjednocujúci prvok bývania podmieňuje jeho štýl. Najčastejšia otázka na začiatku zvažovania, keď človek preletel ponuky podlahových krytín a riadne sa mu z nich zakrútila hlava, vyznieva ako volanie o pomoc: Čo tam dáme? Keramiku? Laminát? Žeby drevenú podlahu? Kam s ňou? Obývacím a detským izbám, spálňam pristane drevo. Hodí sa do akéhokoľvek typu interiéru. Tento jedinečný prírodný materiál nič ...

Drevené podlahy boli a sú neodlučiteľnou súčasťou interiérovej architektúry, dizajnérov a tešia sa čím ďalej tým väčšej obľube u konečných spotrebiteľov. Svojou farebnosťou, nenapodobiteľnou prírodnou kresbou, dojmom príjemným pre oko ale aj na dotyk, vnášajú do obytného priestoru atmosféru plnú pohody, komfortu, harmónie a dokonalosti.

Podlaha vytvára zázemie pre architektonickú nadstavbu

Gravitačná sila Zeme nepriťahuje do svojho stredu len hmotné telesá, ale i ľudské pohľady. A tie sa v interiéri často zastavujú pri podlahových krytinách. Aj preto záleží na ich estetickom výzore, materiálovej kvalite či invenčnej konštrukcii. Inými slovami to, čo je dole, je rovnako dôležité ako to, čo je vyššie. Podlahové krytiny sú jednoducho zázemie, na ktorom možno stavať.

Dobrá podlaha musí spĺňať niekoľko dôležitých funkcií

Okrem toho, že musí byť predovšetkým rovná, musí byť aj ľahko udržiavateľná, odolná, pevná, zo zdraviu neškodného materiálu, vzhľadovo estetická, pretože určuje charakter miestnosti a nemenej dôležitá je aj možnosť svojpomocnej realizácie. Všetky uvedené predpoklady v plnej miere spĺňa drevená podlaha, resp. podlaha z drevených materiálov, ktorá navyše pôsobí priateľsky, útulne a prirodzene.

Drevo dokáže vytvoriť atmosféru, dať miestnosti charakter. Je to prírodný materiál, príjemný na pohľad a na dotyk... jednoducho, drevo má mnoho predností, pre ktoré je na podlahe odjakživa obľúbené. Je to materiál, ktorý si človek s dôverou prizýva do svojho príbytku dodnes a priaznivo pôsobí na kvalitu jeho života. Ak máte doma drevenú podlahu, ste šťastný človek - každý krok na nej vás spája s prírodou.
Z prírodných materiálov je snáď najobľúbenejší.

Výhody drevených podláh

Uprednostnenie drevenej podlahy vyplýva nielen zo súčasného módneho trendu, ktorý trvá už niekoľko rokov, ale najmä jej vlastnosti. Napr. teplota podlahy a stien je pre tepelnú pohodu človeka dôležitejšia ako teplota vzduchu v miestnosti. Drevené podlahy veľmi dobre tepelne izolujú, a tak ich ľudská noha vníma príjemne. Pritom majú dostatočnú tepelnú priechodnosť, takže sú vhodné v miestnostiach s podlahovým vykurovaním (nie však vo všetkých prípadoch).
Oceniť by sme mali aj schopnosť dreva prijímať a vydávať vlhkosť, čo funguje v obmedzenej miere aj pri lakovaných drevených podlahách. Samozrejme, tam, kde vystačíme s drevom upraveným len voskom alebo olejovaním, regulácia klimatických podmienok bude ešte lepšia. Odporúčaná vlhkosť vzduchu je 50 až 60 percent.

Pre človeka je drevená podlaha príjemná svojou nášľapnou elasticitou. Chránia tak naše končatiny pri chôdzi a pri nárazoch (je to aj jeden z dôvodov, prečo sa v telocvičniach používa práve táto podlaha), zabraňujú únave svalov a väzov.
Odborníci oceňujú aj to, že drevo sa v porovnaní s umelými hmotami minimálne nabíja statickou elektrinou Výhodou minimálnej statickej elektriny drevených podláh je, že nepriťahujú prach, preto sa jednoducho udržiavajú.
Pri drevených podlahách sa nemusíme obávať horľavosti. Pri požiari iba zuhoľnatie povrch. A na rozdiel od syntetických krytín sa neuvoľňujú výpary škodlivé zdraviu.

Rozhodne by sme sa nemali riadiť len financiami. Väčšina lacných krytín sa časom rýchlo predraží. Podlaha je totiž najviac namáhanou časťou bytu.
Výber vhodnej drevenej podlahy závisí od mnohých faktorov. Nemôžeme za prvoradé v rebríčku hodnôt stavať financie, lebo aj tie najlacnejšie podlahy sa časom predražia.

Čo rozhoduje pri výbere podlahovej krytiny:

 

  • náročnosť a typ prevádzky
  • kvalita a životnosť
  • technické podmienky pokládky
  • štýl a zariadenie domu
  • údržba
  • veľkosť daného interiéru
  • hlučnosť
  • finančné možnosti
  • estetické cítenie

 

Výber konkrétneho typu podlahovej krytiny ovplyvňujú hlavne štýl interiéru, predpokladané namáhanie, náš vkus a v neposlednej miere finančné možnosti. Preto vám odporúčame vždy sa poradiť s odborníkmi.

Sme tu pre vás preto nás neváhajte kontaktovať

\n