Do interiérov sa opäť nasťahovali drevené podlahy image 0

Do interiérov sa opäť nasťahovali drevené podlahy

Vplyvom návratu človeka k prírodným materiálom sa opäť dostáva do popredia pri zariaďovaní interiéru drevo, ktoré sa teší obľube architektov, dizajnérov i konečných spotrebiteľov.

Drevo, tento zázračný materiál, prístupný, ľahko opracovateľný, esteticky a elegantne pôsobiaci, príjemný na dotyk, farebne rôznorodý, všestranne využiteľný, odpradávna sprevádza človeka po celý život pri výstavbe svojho obydlia od základov až po strechu.

Kráľom medzi podlahovými materiálmi naďalej zostáva drevo. Tento prírodný a obnoviteľný materiál, príjemný na dotyk i pohľad, korešponduje s akýmkoľvek štýlom zariadenia.

Jeho čaro, neopakovateľná vôňa, vzhľad a príjemný povrch patria medzi najviac cenené vlastnosti.Drevo je stále populárnym materiálom v interiéri, a to nielen čo sa nábytku týka. Interiér pôsobí teplo a útulne, ak sa v ňom nachádza väčšia drevená plocha.

Jedným z často používaných riešení vnútorných finálnych prác pri výstavbe nového domu alebo bytu, alebo rekonštrukcii, renovácii či modernizácii, sú drevené podlahy.

Podlaha z dreva je trend, ktorý dokáže vytvoriť v domácnosti jedinečnú atmosféru tepla a pohody a hodí sa ku každému zariadeniu nielen v obytných domoch, ale aj v kanceláriách, predajniach, reštauráciách, bankách, športových sálach a iných verejných objektoch.

Dominatou Vášho interiéru môže byť podlaha z klasických drevených parkiet alebo veľkoplošná drevená plávajúca podlaha, ktorá sa hodí ku každému zariadeniu.

Široký výber drevín umožňuje ich použitie v modernom, štýlovom i luxusnom interiéri. Ponuka drevín na výrobu podlahy drevených podláh je široká najmä pri veľkoplošných plávajúcich podlahách. Blízke sú to najmä európske dreviny Buk, Dub, Jaseň, Javor, Breza, Jelša, Hrab, Agát, Orech ... V súčasnosti sa na Slovensko dovážajú aj drevené podlahy z exotických drevín ako: Merbau, Iroko, Doussie, Keranji, Punah, Teak, Kempas, Kulim, Ipe, Seminai a mnoho ďalších.

Uprednostnenie drevenej podlahy vyplýva nielen zo súčasného módneho trendu, ktorý trvá už niekoľko rokov, ale najmä z jej vlastností.

Napríklad teplota podlahy a stien je pre tepelnú pohodu človeka dôležitejšia ako teplota vzduchu v miestnosti. Drevené podlahy veľmi dobre tepelne izolujú, a tak ich ľudská noha vníma príjemne. Pritom má dostatočnú tepelnú priechodnosť.

Pre človeka je drevená podlaha príjemná svojou nášľapnou elasticitou. Po dreve sa veľmi príjemne chodí. Chráni naše končatiny pri chôdzi a pri nárazoch, zabraňuje únave svalov a väzov. Udržiava teplo a dobre zvukovo izoluje. Navyše pri súčasných alergiách, ktoré sa vyskytujú prakticky v každej rodine, býva drevená podlaha odporúčaná práve zo zdravotného hľadiska. Odborníci oceňujú aj to, že drevo sa v porovnaní s umelými hmotami minimálne nabíja statickou elektrinou. Nepriťahuje prach, a preto sa jednoducho udržiava.

Ďalším plusom je schopnosť prijímať a uvoľňovať vlhkosť v závislosti na prostredí, zvuková izolácia a dlhá životnosť, ak ju správne ošetrujete.

Uvedené vlastnosti predurčujú drevené podlahy najmä do spální, detských a obývacích izieb. Hodí sa do akéhokoľvek typu interiéru. Pri podlahovom vykurovaní možno použiť iba niektoré druhy drevín.

Tento jedinečný prírodný materiál nič neimituje a navyše sa podieľa na vytváraní zdraviu prospešného prostredia. Drevo, neodmysliteľná súčasť klasického stavebníctva a obľúbenec interiérovej architektúry, sa vracia do súčasných príbytkov ako osvedčená "trvalka", no v našich podmienkach s prívlastkom "de luxe". Totiž kvalitná drevená podlaha je finančne pomerne náročná záležitosť. Na druhej strane, ak sme zvyknutí investovať podľa osvedčenej zásady: nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci, rozhodneme sa pre ňu. V druhej fáze rozhodovania, aký druh drevenej podlahy si vybrať, treba mať na pamäti, kde bude umiestnená, aké bude jej zaťaženie, napr. normálne či intenzívne, či sa hodí k celkovému štýlu interiéru.

Ak uvažujete o drevenej podlahe, v špecializovaných veľkopredajniach veľký výber neponúkajú. Keďže je to finančne náročná investícia na celý život, výhodné je zveriť sa do rúk odborníkov a expertov v parketových štúdiách. Najlepšie v takých, o ktorých máte dobré referencie od konkrétnych ľudí, spokojných s ich službami.

Napriek množstvu a veľmi vernej imitácii dreva, majú drevené podlahy stále svojich priaznivcov. Každý, kto uvažuje o drevenej podlahe, by nemal zabúdať na to, že drevo je stále "živý" materiál. Reaguje na vlhkosť a teplotu a v závislosti na tvrdosti dreva je pomerne náchlyné na mechanické poškodenie. Drevo sa dá ale ľahko opraviť - stačí poškodené miesto prebrúsiť, znova ošetriť novým náterom a oprava je hotová.

Drevená podlaha sa dá realizovať v podobe tradičných masívnych parkiet (vlysky, intarzované mozaikové parkety, palubovka) alebo v súčasnosti obľúbených priemyselných veľkoplošných plávajúcich drevených parketách.

Drevené podlahy však nemusia znamenať len nové položenie. Obľúbené sú aj staré, samozrejme, dobre opravené parkety a pôvodné doskové podlahy. Rovnako ako staré domy, aj staré podlahy majú v sebe povestného genia loci daného interiéru. Tým, že z nich cítime stopy predchádzajúcich generácií, majú v sebe viac života ako novopoložené podlahy, ktoré akoby ešte nežili.

\n