Život s podlahou časť 2. image 0 Život s podlahou časť 2. image 1 Život s podlahou časť 2. image 2 Život s podlahou časť 2. image 3 Život s podlahou časť 2. image 4 « »

Život s podlahou časť 2.

Rovnako aj ich farebnosť hýri množstvom odtieňov. Veď čo nás na podlahe upúta na prvý pohľad je jej farba. Tá hrá rolu v celkovej príjemnosti vnútorného vybavenia. Z pohľadu farieb a ich kombinácií je potrebné sa riadiť citom a použiť farebnú paletu v danom priestore.

Rezervovanejšie farby a vzorovanie podlahových krytín sú účelnejšie preto, že poskytujú viac možností zariaďovania miestností v rôznom štýle. V interiéri sa najčastejšie používajú farby teplých odtieňov medových až červených. Správnym výberom farebnosti podlahy môžeme korigovať nedostatky a doslova vytvárať optické klamy.

Stále platí známe porekadlo, že v jednoduchosti je krása a preto je vhodné voliť skôr jednoduchú plošnú farebnosť podlahy.

Pri výbere podlahy, by sme mali zvážiť aj niekoľko podstatných maličkostí:

  • kde sa daná miestnosť nachádza v rámci dispozície a ako ďaleko je vstup z exteriéru
  • aké zaťaženie predpokladáme
  • štýl zariadenia interiéru
  • odolnosť a spôsob údržby podlahoviny
  • finančné možnosti


Samozrejme záleží aj na tom, aké priestory zariaďujeme, či sú určené len pre nás a členov rodiny, pre firemnú kanceláriu alebo napr. pre obchodné priestory . Každá časť bytu príradne domu potrebuje iný typ podlahy. Do haly, predsiene a miest, kde je vysoká frekvencia pohybu, predsa nemá zmysel dávať krásnu drevenú podlahu a naopak do obývacej izby si len zriedkakedy dovolíme dať dlažbu.

Univerzálny pokyn neexistuje, snáď len obecné princípy:

  • dlažbu volíme do vysoko namáhaných priestorov ako sú predsieň či kuchyňa,
  • praktickú laminátovú podlahu do detskej izby a možno do spálne
  • a drevenú podlahu do obývacej izby, ktorá je tvz. reprezentatívnym priestorom, ktorý vyžaduje teplo, vôňu, atmosféru...

Trendy sa menia rok čo rok, ale vaša podlaha by mala vydržať dlhšie, ako jednu sezónu. Preto sa pri jej výbere poraďte vždy najskôr s odborníkmi.

Vo výbere správnej podlahovej krytiny vám fundovane dokážu poradiť aj architekti a projektanti, ktorí sa oboznamujú so všetkými novinkami na trhu a ich konkrétne skúsenosti z praxe vás môžu upozorniť na možné riziká. Podlahu vnímajú v širších súvislostiach a nezaujato posúdia vhodnosť vášho individuálneho výberu.

Vždy totiž záleží najmä na danom interiéri, vkuse a možnostiach jeho majiteľa. Jednoducho, hranice fantázie sú nekonečné a stačí si len vybrať.

Ak ste sa už raz rozhodli, nemalo by vás odradiť hľadanie, veď prvý krok ste práve urobili, a to je dôvod k ďalšiemu úspechu pri rozhodovaní.

Nasmerujte riešenie problému s výberom vašej podlahy na jej prednosť, čím vás zaujala. Práve jej výsadou je určite pohodlnosť chôdze, ktorú má vďaka svojej elasticite, hrúbke, kvalite materiálu z ktorého je vyrobená a preto zaručuje spoľahlivé a kvalitné kráčanie. Aj ladenie priestoru do farieb, ktoré sú pútavé pre vaše oči, by mali osviežiť pôsobenie vo vašom interiéri. Starý známy dizajn v novej kvalite, akým je parketový vzor, by mohol tiež vystihnúť krásu vašej zmeny.

Dokázať si vybrať, by vás malo motivovať a odmena vo forme krásnej podlahy vás určite neminie.

V poslednom období aj v oblasti podlahovín dochádza k návratu k prírodným materiálom, k drevu. Vďaka prirodzenosti, kráse a teplu, ktoré vyžaruje, nie je žiadnym prekvapením jeho pretrvávajúca trendovosť a nadčasovosť, preto sa v tomto seriály o podlahách zameriame práve naň.

Ing. Miroslav Takáč

\n