Život s podlahou image 0

Život s podlahou

Krásna podlaha môže dodať prepychový vzhľad aj interiéru s jednoduchým základným zariadením, naopak nekvalitná podlaha spôsobí, že aj naozaj exkluzívny interiér bude vyzerať lacno.

Veď nie nadarmo sa hovorí, že začať treba od podlahy...

Tá je po stenách a stropoch najväčšou priestorovou plochou domu či bytu. Po nej chodíme, na ňu umiestňujeme nábytok. Svojou farbou, vzorom a materiálom určuje charakter celého priestoru v dome alebo v byte. Spolu so stenami tvorí celok, čím ovplyvňuje výber doplnkov a pod. Vytvára štýl, dotvára celkový výraz v miestnosti a pôsobí na naše vnímanie aj psychiku.

Ak si zariaďujete resp. prerábate dom alebo byt, útulnosť domova si môžete vytvoriť aj prostredníctvom podlahy, ktorá je akýmsi stredom priestoru. Nájde využitie v každej miestnosti, či už je to kúpeľňa, chodba alebo hala, obývačka, pracovňa, detská izba, kuchyňa alebo jedáleň. Výrazným spôsobom sa podieľa na vytvorení atmosféry. Dokonca má takú optickú vlastnosť, že môže sceľovať alebo rozbíjať priestor.

Medzi rozmermi zariaďovaného priestoru a podlahovou krytinou existuje určitá závislosť. Pre rozmerné priestory sú vhodné krytiny s väčšími vzormi a tmavými farbami, ktoré ho opticky zmenšujú. Malé vzory, svetlé farby a jednotné súvislé krytiny miestnosť opticky zväčšujú. Toto riešenie je preto vhodné použiť najmä v malých bytoch. Podlahová krytina uložená rovnobežne so stenami priestor opticky predlžuje a zužuje. Jej kolmé uloženie priestor opticky skracuje a rozširuje.

Možností, ako a čím pokryť podlahu je naozaj veľa. Podlahové krytiny sa rozlišujú na tzv. studené a teplé. Studené sú kameň, kamenina, keramika, tehla. Medzi teplé patrí drevo, parkety, palubovky, plasty a textil.

\n